Wysłany: Pią Maj 22, 2009 7:23 pm Temat postu: Wybór pierścionka a symbolika kamieni
Czytałem o symbolice kamieni i dlatego zastanawiam się czy brać to pod uwagę przy zakupie pierścionka zaręczynowego.Przeglądałem strony jubilerów w internecie i pierścionki zaręczynowe są zawsze z brylantami.A ja chciałbym podarować mojej dziewczynie pierścionek z rubinem.Tylko jak przeglądałem forum to żadna z dziewczyn nie została takim obdarowana,Stąd moje wątpliwości czy taki pierścionek spodoba się mojej Ani.
http://www.apart.pl/pl/diamenty,c,kolekcje,Kolorowe-kamienie-szlachetne,706
zastanawiam sie jeszcze nad pierścionkiem z ametystem - kamień który sprzyja miłosci
Szczerze to zastanawiam sie czy jakis facet przed wyborem pierścionka czyta o znaczeniu kamieni i takie tam. Dla mnie pierscionek nie jest najwazniejszy. ważne jest uczucie. Te 2 pierścionki na zdjeciach sa śliczne ale nie wiem jaki Twoja Ania ma gust. moze o rade spytaj siostre/kolezanke Ani to cos ci moga podpowiedziec.
Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 8458 Pomocy: 19 Skąd: z Warmii Data ślubu: 21.08.2010 Wiek: 25
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 7:39 pm Temat postu:
Ja myślę, że jeśli Twoja narzeczona (przyszła xd) interesuje się ezoteryką i symbolika kamieni jest dla niej ważna, to powinieneś to przemyśleć
Jednak jeśli nie jest to dla niej ważne, to wybierz ładny kamyczek w jej ulubionym kolorze. _________________ Z nadzieją, w przyszłość...
Ja skończyłem historię sztuki i takie tematy zawsze mnie interesowały. A o znaczeniu kamieni mówi sie np w interpretacji obrazów o tematyce biblijnej.
To już takie skrzywienie zawodowe
Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 8458 Pomocy: 19 Skąd: z Warmii Data ślubu: 21.08.2010 Wiek: 25
Wysłany: Pią Maj 22, 2009 7:41 pm Temat postu:
Znam to. Mój P. jest grafikiem i jak pokazuję mu coś na jakieś stronce np. to zawsze skomentuje to jak jest zrobiona. _________________ Z nadzieją, w przyszłość...
Problem w tym,że nie chcę o tym rozmawiać ze znajomymi, rodziną, bo to mam być tajeminca.A w męskim towarzystwie ,w którym pracuję nie mogę liczyć na jakieś twórcze pomysły.
mi nie przypadły do gustu te, które wkleiłeś, ale to Twojej wybrance ma się podobać!
pierścionek z rubinem? dlaczego nie na pewno będzie wyjątkowy _________________
Nigdy nie wierz tym, którzy mówią, że osiągnąłeś już wszystko, że nie warto iść dalej.
Granice są tam, gdzie sam je sobie wyznaczysz.
IMPOSSIBLE IS NOTHING!!
Tak szczerze to mi się żaden z nich nie podoba, łącznie z firmą. Nie brałabym z Aparta bo oni strasznie na gramach złota żerują. Ich pierścioneczki są cieniutkie. Mój był kupowany w jakimś niefirmowym salonie waży sporo i jest solidnie wykonany. W Aparcie pewnie by kosztował z 800 zł za tyle gram. Pomagałam bratu wybierać pierścionek zaręczynowy w Aparcie bo się uparł na tą firmę, zapłacił coś ponad 500 zł za takie lichutkie i cieniutkie maleństwo, które w innych sklepach kosztuje niecałe 200 zł Napalił się oglądając go na stronie Apart a na żywo wyglądał zupełnie inaczej był strasznie biedny, ale mimo to kupił go bo chciał żeby na pudełeczku było "Apart" A jeśli chodzi o kolor kamieni to ja jednak bym postawiła na zwykle białe cyrkonie, są zawsze uniwersalne i raczej każdemu odpowiadają _________________
Ten pierwszy nawet ładny, ale drugi trochę jak dla mnie przekombinowany
Moim zdaniem pierścinek zaręczynowy powinnien być skromny i dopasowany do przyszłej żony. Ciężko coś doradzić. Dziewczyny dobrze radzą: zapytaj koleżanki, siostry, mamy swojej Ani
A skoro mówisz o symbolice kamieni... To diamenty są idealne do pierścionków zaręczynowych bo ich nazwa oznacza "niezniszczalne" - tak jak uczucie dla Twojej wybranki Ja tak to odczytuję i jeżeli chodzi o znaczenie kamieni to Diamenty są strzałem w dziesiątkę _________________
Jeśli wiesz że Twoja luba zwraca uwagę na symbolikę kamieni, lubi czerwony kolor, nietypową biżuterię i chciałaby mieć naprawdę wyjątkowy pierścionek zaręczynowy to ten z rubinem będzie odpowiedni. _________________
bubu-monia zgadzam się ale nie każdego stać na diamenty. A takiego miniaturowego 0,01 czy 0,02 jak ma moja bratowa w obrączce to nawet bym nie chciała bo wygląda jak kropeczka brokaciku. Dlatego proponowałam cyrkonie, są imitacją brylantów czy diamentów więc cenowo nie stanowią przeszkody a pierścionki z cyrkoniami są o wiele ładniejsze bo chociaż je tam widać i faktycznie zdobią. Zresztą tak naprawdę to tylko doświadczony jubiler potrafi odróżnić cyrkonie od diamentów. Dla zwykłych ludzi to i tak nie stanowi różnicy w wyglądzie. No chyba, że zależy komuś na samym fakcie że jest diament i certyfikat autentyczności ale wtedy jak dla mnie to te diamenty musiałyby być co najmniej 5 razy tyle wielkościowo _________________
Powiem Ci Viola, że widać różnicę. Ja mam w pierścionku diament 0,08 karata i nie dorasta do pięt żadnej cyrkoni, które mam w kolczykach, branzoletkach i zawieszkach w większych rozmiarach. Zwłaszcza w żółtym złocie wygląda przepięknie, mimo że mały Ale rozumiem, że diamenty są drogie - argument ceny mnie przekonuje. Pierścionek zaręczynowy powinien być wyjątkowy, niekoniecznie pod względem cenowym _________________
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Następny
Strona 1 z 8
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach