Wysłany: Pią Gru 09, 2011 12:23 am Temat postu: Wege kuchnia czyli Bez mięsa też można ;D
Ja wiem że jest temat o jarskich potrawach chociaż zupełnie zapomniany ale jest.
Natomiast tutaj chciałabym żeby były głównie nasze przepisy ale oprócz tego jakieś fajne artykuły o wegetarianiźmie/weganiźmie i innym iźmie.
ja na start wrzucam moją [b]Babkę z kaszy gryczanej[/b] - zrobiona wczoraj na obiad i wg mnie okazała się hitem
przesadziłam trochę z proporcjami - wyszło mi jedzenia na 2 dni dla dwóch osób
3 woreczki kaszy
2 jajka
2 kostki twarogu
przyprawy - u mnie sól, sól z ziołami, pieprz cytrynowy
kaszę gotujemy i dajemy jej wystygnąć
do twarogu wbijamy 1 żółtko i przyprawiamy
do kaszy wbijamy resztę tzn białko i 1 jajko
do blachy babkowej nakładamy warstwę kaszy, warstwę twarogu i resztę kaszy. Ja na górę sypnęłam pieprzu cytrynowego. Zapiekamy w 180st przez ok godzinę - góra ma być przypieczona.
do tego był [b]sos grzybowy[/b]:
20dg suszonych grzybów - namoczyć w gorącej wodzie i zostawić na kilka godzin.
Potem gotować kilka minut
jedną dużą cebulę pokroić, przesmażyć nieco a potem poddusić - ja dusiłam w wodzie z grzybów, zużyłam do tego ok połowę tej wody, Do cebuli można dodać ok łyżkę mąki żeby zagęścić sos. Potem dodajemy grzyby i taką mieszankę dodajemy do wody z grzybów i zagotowujemy. Doprawiamy i podajemy z babką gryczaną
skład:
1.kalafior
1 jajo
1 łyżka skrobi kukurydzianej ( przepis był z dukana, więc jak ktoś nie jest na diecie, to może być mąka ziemniaczana)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafior rozdrobnić na różyczki, gotować w posolonej wodzie 25 minut, lekko wystudzić. Posiekać jak ziemniaki, dodać jajko, mąkę,startą cebulę, sól, pieprz
Wszystko wymieszać, wylać na blachę posmarowaną parafiną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 1 godzinę w temp. 200 st. C. _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 21825 Pomocy: 20 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 42
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 11:38 am Temat postu:
ja bardzo lubię te proste kolety
Kotlety jajeczne
10 jajek gotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 duży pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
pieprz,sól
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Ugotowane jajka obrać,posiekać,dodać pokrojony drobno szczypiorek.
Dodać 2 całe jajka,3 łyżki bułki tartej,vegetę,pieprz i sól do smaku.
Wymieszać dokładnie,formować kotleciki, maczając rękę w wodzie.
Panierować w bułce tartej,smażyć na oleju na złoty kolor, na małym ogniu. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/iv09vcqgebh0fe1v.png[/img]
To ja coś podobnego robiłam, ale z ryżem:
- ryż
-jajko ugotowane na twardo
-jajko surowe
-pietruszka
- bułka tarta
-jajko i bułka tarta do panierki
składniki zamieszać, z masy zrobić kotleciki, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć. Pyszne są _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
W sumie przogotowanie jest banalne - jajka trzeba ugotowac na twardo, posiekac drobno, tunczyka odsączyc, dodac do jajek, cebule i ogorki pokroic w drobną kostke, oliwki w plasterki, wszystko połączyc. Makaron ugotowac al dente, odcedzic, przepłukac, znow odcedzic zeby sałatka nie plywała, dodac do sałatki, wymieszac a na koniec łycha majonezu i łycha smietany, sol, pieprz i gotowe _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
kukurydze,seler oraz drobno pokrojona papryke i cebule zalac w garnku zimna woda,dodac przecier pomidorowy,doprawia sola i pieprzem ,gotowac na malym ogniu az jarzyny zmiekna.z masla i maki zrobic zasmazke,powoli dolewac mleko i mieszac az zgestnieje. polaczyc z zupa ,dodac ser i mielona papryke . _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-60286.png[/img][/url]
Podziwiam Was Ja bez mięska nie potrafię i nie chcę żyć _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmui9cx1jo.png[/img] [url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/8e0b34ef938c8667.png[/img][/url]
[quote="Violeta"]Podziwiam Was Ja bez mięska nie potrafię i nie chcę żyć [/quote]
ja bez mięska tylko jak mi się zachce i w piątki
ale Yzma mnie uwiodłaś tą babką _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/ijpb2n0azujz1ku7.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ijpb2n0a5x8p0ly3.png[/img]
babka jest super, ta porcja starczyła na trzy dni więc polecam zrobić mniej jak się dla dwóch osób robi.
i zdecydowanie mniej sera, jedna kostka zupełnie starczy. Albo w ogóle bez. Ja następnym razem robię bez bo jest ok, ale ten ser się strasznie szybko przejada, specyficznie to smakuje...
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3, 4Następny
Strona 1 z 4
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach