Wysłany: Pią Gru 09, 2011 12:23 am Temat postu: Wege kuchnia czyli Bez mięsa też można ;D
Ja wiem że jest temat o jarskich potrawach chociaż zupełnie zapomniany ale jest.
Natomiast tutaj chciałabym żeby były głównie nasze przepisy ale oprócz tego jakieś fajne artykuły o wegetarianiźmie/weganiźmie i innym iźmie.
ja na start wrzucam moją Babkę z kaszy gryczanej - zrobiona wczoraj na obiad i wg mnie okazała się hitem
przesadziłam trochę z proporcjami - wyszło mi jedzenia na 2 dni dla dwóch osób
3 woreczki kaszy
2 jajka
2 kostki twarogu
przyprawy - u mnie sól, sól z ziołami, pieprz cytrynowy
kaszę gotujemy i dajemy jej wystygnąć
do twarogu wbijamy 1 żółtko i przyprawiamy
do kaszy wbijamy resztę tzn białko i 1 jajko
do blachy babkowej nakładamy warstwę kaszy, warstwę twarogu i resztę kaszy. Ja na górę sypnęłam pieprzu cytrynowego. Zapiekamy w 180st przez ok godzinę - góra ma być przypieczona.
do tego był sos grzybowy:
20dg suszonych grzybów - namoczyć w gorącej wodzie i zostawić na kilka godzin.
Potem gotować kilka minut
jedną dużą cebulę pokroić, przesmażyć nieco a potem poddusić - ja dusiłam w wodzie z grzybów, zużyłam do tego ok połowę tej wody, Do cebuli można dodać ok łyżkę mąki żeby zagęścić sos. Potem dodajemy grzyby i taką mieszankę dodajemy do wody z grzybów i zagotowujemy. Doprawiamy i podajemy z babką gryczaną
TADAAAM _________________
manga26 napisał:
Fajne związki nie polegaja na braku kłótni tylko na umięjetnosci gadania ze soba
skład:
1.kalafior
1 jajo
1 łyżka skrobi kukurydzianej ( przepis był z dukana, więc jak ktoś nie jest na diecie, to może być mąka ziemniaczana)
1 cebula
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kalafior rozdrobnić na różyczki, gotować w posolonej wodzie 25 minut, lekko wystudzić. Posiekać jak ziemniaki, dodać jajko, mąkę,startą cebulę, sól, pieprz
Wszystko wymieszać, wylać na blachę posmarowaną parafiną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 1 godzinę w temp. 200 st. C. _________________
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 14190 Pomocy: 13 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 30
Wysłany: Pią Gru 09, 2011 11:38 am Temat postu:
ja bardzo lubię te proste kolety
Kotlety jajeczne
10 jajek gotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 duży pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
pieprz,sól
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Ugotowane jajka obrać,posiekać,dodać pokrojony drobno szczypiorek.
Dodać 2 całe jajka,3 łyżki bułki tartej,vegetę,pieprz i sól do smaku.
Wymieszać dokładnie,formować kotleciki, maczając rękę w wodzie.
Panierować w bułce tartej,smażyć na oleju na złoty kolor, na małym ogniu. _________________
W sumie przogotowanie jest banalne - jajka trzeba ugotowac na twardo, posiekac drobno, tunczyka odsączyc, dodac do jajek, cebule i ogorki pokroic w drobną kostke, oliwki w plasterki, wszystko połączyc. Makaron ugotowac al dente, odcedzic, przepłukac, znow odcedzic zeby sałatka nie plywała, dodac do sałatki, wymieszac a na koniec łycha majonezu i łycha smietany, sol, pieprz i gotowe _________________ http://www.emenemsy.blogmamy.pl Róż jest jak trzydniówka - tego się nie leczy; trzeba przez to przejść
kukurydze,seler oraz drobno pokrojona papryke i cebule zalac w garnku zimna woda,dodac przecier pomidorowy,doprawia sola i pieprzem ,gotowac na malym ogniu az jarzyny zmiekna.z masla i maki zrobic zasmazke,powoli dolewac mleko i mieszac az zgestnieje. polaczyc z zupa ,dodac ser i mielona papryke . _________________
babka jest super, ta porcja starczyła na trzy dni więc polecam zrobić mniej jak się dla dwóch osób robi.
i zdecydowanie mniej sera, jedna kostka zupełnie starczy. Albo w ogóle bez. Ja następnym razem robię bez bo jest ok, ale ten ser się strasznie szybko przejada, specyficznie to smakuje...
Viola - Twój wybór _________________
manga26 napisał:
Fajne związki nie polegaja na braku kłótni tylko na umięjetnosci gadania ze soba
Nigdy nie wierz tym, którzy mówią, że osiągnąłeś już wszystko, że nie warto iść dalej.
Granice są tam, gdzie sam je sobie wyznaczysz.
IMPOSSIBLE IS NOTHING!!
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3Następny
Strona 1 z 3
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach