Nie znalazłam żadnego tematu pasującego, więc zakładam nowy.
Macie jakieś sprawdzone przepisy na soki, syropy i inne napoje domowej roboty???
Ja jestem fanką syropu z kwiatów z czarnego bzu
przepis:
40 dużych kwiatów czarnego bzu.
4 duże cytryny.
1litr gorącej przegotowanej wody.
2 kg cukru.
Kwiaty czarnego bzu zbieramy daleko od drogi.Nie płuczemy,aby nie stracić pyłku.Układamy je w garnku i lekko uciskamy.Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok,skrapiamy nim kwiaty,a skórkę kroimy na ćwiartki i układamy na kwiatach.Zalewamy je gorącą przegotowaną wodą.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 dni.Po 2 dniach wyciskamy kwiaty,a płyn cedzimy przez sitko.Do płynu wsypujemy cukier,dokładnie wymieszać.Zagotować (3minuty),przecedzić przez gazę,wlewać do słoików i pasteryzować 10 minut.
zbieramy płatki róży (bez ogonków) zalewamy je wodą i zagotowujemy. odstawiamy na dobę
odcedzamy, płatki wyrzucamy a płyn podgrzewamy i dodajemy cukier w proporcji 0,5 kg cukru na litr płynu... dodajemy łyżeczkę kwasku cytrynowego (też wg proporcji na 1 l) by zachować kolor
zagotowujemy i przelewamy do butelek
to taka róża z której robi się konfiturę, stara odmiana, popularna dość na wsiach, w babcinych ogródkach.. bardzo mocno, słodko pachnie, ma pełne ciemnoróżowe kwiatki
znalazłam to róża stulistna zwana też cukrową _________________
U nas robi się soki z malin, porzeczek - jednych i drugich, wiśni, aronii (cudo), kiedyś z jabłek i truskawek - boskie są te z truskawek, ale za te pieniądze teraz lepiej je zjeść
Zapewne będę kontynuować te tradycje
Jakiś przepis napisac? _________________ PRYWATNE ŚLUBNE ZESTAWIENIE LITEONY GALERIA ŚLUBNA
SOK z ARONII
6 szklanek aronii
400 liści z wiśni
3 litry wody
Gotować od 10 - 15 min. Odcedzić, dodać 3 kg cukru i 50 gram kwasku. Gotować 10 mi.
TRUSKAWKI w SYROPIE
2 kg truskawek
60-70 dak cukru
około 3 szkl wody
Truskawki układac ciasno w słokikach. Zagotować wode z cukrem. Zalać truskawki gorącym syropem. Przykryć zalewą. Napełnione sloje zamknąć nie dociskają przykrywek do oporu. Wstawić do wody o podobnej cieplocie jak ich zawartość. Woda powinna sięgac 2cm poniżej pokrywek. Ogrzewać wodę temp bliskiej wrzeniu, nie dopuścic do gotowania. Tak ok 20 min.
Maliny, porzeczki, wiśnie i inne robię w sokowniku. Cukru daję na oko zależy jak są kwaśne owoce. bez żadnyh fiksów, te dodoaje do dżemów _________________ PRYWATNE ŚLUBNE ZESTAWIENIE LITEONY GALERIA ŚLUBNA
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach