Dołączył: 18 Gru 2007 Posty: 5996 Pomocy: 18 Skąd: Czerwionka-Leszczyny Data ślubu: 28.04.2009 i 25.07.2009 Wiek: 41
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 2:07 pm Temat postu: PRZETWORY
OGÓRKI W OCCIE (konserwowe)
ZALEWA:
1 szklanka octu, 5 szklanek wody (ciepłej), 1 łyżka soli, 5 łyżek cukru. Wszystko dokładnie wymieszać.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI ( na 1 słoik litrowy):
1-2 listki laurowe, 3 ziarenka pieprzu, trochę chrzanu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 malutkie cebulki lub kawałki dużej cebuli, trochę kopru z ziarenkami, 1 łyżka
gorczycy.
Włożyć do słoika, zalać zalewą.
Gotować 5-10 min. Po ugotowaniu chwilę garnek odkryć, chwilę poczekać (około 5 min.), następnie wyjąć ostrożnie słoik z wody i odstawić ułożony do góry dnem i pozostawić aż wystygnie. _________________ Kochamy Cię, Bogusiu!
[img]http://s2.suwaczek.com/201201111565.png[/img]
Kochamy Cię, Jadziu!
[img]http://s9.suwaczek.com/201408301765.png[/img]
http://bubinkowo.blogspot.com
PRAWDZIWKI MARYNOWANE
Składniki
Prawdziwki...jak najwięcej
Ocet 10% spirytusowy
cebula 1szt
marchewka 1szt
liście laurowe 6szt
ziele angielskie
8szt
cukier,sól, pieprz ziarnisty, gorczyca biała
Przygotowanie
Grzybki dokładnie obieramy i czyścimy, najlepiej miękką szczoteczką (kapelusze). Myjemy pod letnią wodą i wrzucamy na wrzątek, lekko osolony na 10 minut.
Przygotowujemy marynatę:
Woda z octem w proporcji 4/1, czyli na szklankę
octu, 4 szklanki wody.
Ja robię potrójną porcję czyli 3 szklanki octu i 12 szkl. wody, wystarcza na zalanie 4 słoików 1,5 litra.
Woda z octem w garnku, dodajemy na potrójną porcję, jak w przepisie cebula pokrojona w półplasterki, marchew w plasterki, liście laurowe 6szt, ziele 8 szt, kilka ziaren pieprzu ,gorczyca cała paczka, łyżeczka
soli i pięć łyżeczek cukru. Gotujemy 5 minut od zagotowania, grzyby wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików i zalewamy wrzącą marynatą. Ja osobiście zakręcam i stawiam do góry dnem do ostygnięcia, słoiki zaciągają bez problemu jednak dla pewności można pasteryzować
My mamy piwnicę zapełnionął przetworami, od dżemów, przez soki, sałatki po ogórki, barszczyk, keczup i koncentart pomidorowy wszystko mozna znaleźć _________________ [url=https://lilypie.com][img]https://lb4f.lilypie.com/6pVap1.png[/img][/url]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 10:37 am Temat postu:
Zrobiłam na świeta pierwszy w swoim życiu sernik, wczoraj przekroiłam żeby zawieźć połowę do rodziców i okazało się że środek mi popłynął
Nie wiem czy za krótko piekłam czy może za mało budyniu (dałam jeden duży na 1kg sera). Dawno nie miałam takiej porażki... _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Pon Kwi 09, 2012 5:02 pm Temat postu:
ja na pol kg sera dalam pol budyniu, 3 zoltka, szczypte soli, cukru waniliowego 1/3 torebki, rodzynek 1/3 paczki i pewnie cos jeszcze czego nie pamietam i ladnie wyrosl, ale sie zapadl jak stygł ;/ _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 8:39 am Temat postu:
no to może za krótko piekłam, chociaż specjalnie zapiekłam najpierw samo ciasto, potem wylałam masę, ułożyłam brzoskwinie, wylałam bezę, położyłam kruszonkę i piekłam razem ok 70minut w 180st. Kruszonka już była mocno przypieczona. Chciałam jeszcze samą masę serową zapiec zanim zrobiłam bezę ale bałam się że będzie z tego więcej szkody niż pożytku. _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Lip 04, 2012 7:45 am Temat postu:
taka w occie i oliwie, w sloiki? moja mama taka robi, robi tez z curry... wszystkie pycha - jak chcesz, zalatwie przepisy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
chcem najepiej takie ogórki +coś... np marchew, cebula itp... bo ogórasy nam obrodziły, że ho ho _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Dołączył: 12 Wrz 2009 Posty: 35889 Pomocy: 50 Skąd: Radom Data ślubu: 29.05.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Lip 04, 2012 11:13 am Temat postu:
moja mama dodaje wlasnie marchewke i cebulke albo papryczki troche (wtedy sa bardziej winne). te z olejem sa lekko slodkawe i delikatniejsze, ja je uwielbiam.
No i od kilku lat robi w curry, mnie specjalnie nie przekonuja ale M kocha curry i potrafi caly sloik wsunac
zeby bylo zabawniej - moja mama nie moze jesc ogorkow bo ja zaraz wątroba boli, ale rok w rok sadzi ich tyle, ze potem nie ma szans tegp rzejesc w postaci mizerii i robi kiszone, konserwowe, obowiazkowo malosolne i wlasnie salatki a my i jej maz cieszymy ryjki bo uwiuelbiamy te smakolyki
swoja droga wczesnie macie ogorasy - u nas dopiero kwitną... nawet u tesciow w tunelu jeszcze nie ma owocow a ja juz bym pojadla malosolnych... _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/wnidej282zkrxyam.png[/img]
może być i zakąska ogólnie mam masę ogórków do przetworzenia
Liz może dlatego, że u nas gorąco cały czas, i noce ciepłe _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Muszka zapraszam - mam cały słój _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/qdkki09ks9tspfm5.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/047/047250990.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/mjvyp07w0264oz1x.png[/img][url=http://www.suwaczki.com/zabki][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/37a7e5f30f456f5a.png[/img][/url]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : 1, 2, 3 ... 10, 11, 12Następny
Strona 1 z 12
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach