Macie jakieś fajne sposoby parzenia kawy? Ja tylko po turecku potrafię A podobno super smakuje kawa mrożona. Podoba mi się też jak nieraz podaje się w takich ozdobnych szklankach i połowa jest biała, połowa czarna (ciemna), a na wierzchu jeszcze bita śmietana. Mmmm
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 2:34 pm Temat postu:
warstwowa to latte makiato i nie jest to bita smietana tylko ubite mleko w ekspresie do kawy najpierw daje sie mleko podgrzane z tego ubitego potem wlewa sie powoli kawe i na to pianka z ubitego mleka _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 3:00 pm Temat postu:
czasem jest też bita śmietana _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 8:54 pm Temat postu:
możliwe...ale oryginalnie po włosku powinno być ubite mleko a ze ciezko jest dobrze ubic mleko to pewnie daja śmietane ja uczylam sie miesiac ubijac dobrze mleko _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 9:40 pm Temat postu:
Uczyłaś się ubijać mleko czy obsługiwać ekspres?
Swoją drogą uwielbiam latte. Tłumacząc z włoskiego to mleko poplamione kawą.
Można zrobić samemu ale oczywiście nie wyjdzie tak pięknie jak z ekspresu.
Tłuste mleko 3,2% (100-200ml) trzeba podgrzać a potem spienić mikserem. Jak wytworzy się pianka przelać do wysokiej szklanki Przygotować ok 100ml kawy rozpuszczalnej najlepiej jak w nazwie ma espresso. Wlać bardzo powoli do szklanki najlepiej z jakiegos naczynka z dziubkiem. Na koniec można posypać kakao albo czekoladą.
Poza tym lubie kawę z lodami albo na zimno kawa + kostki lodu + likier (może być kahlua, amaretto, etc) _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 8:36 am Temat postu:
w zeszłym roku pracowałam w włoskiej restauracji gdzie był ekspres z dziubkiem do ubijania mleka i niestety ubijac mleko w tym dziubku to masakra _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 8:37 am Temat postu:
uwielbiam latte, bardzo lubie tez tradycyjna mrozona kawę i kawe po irlandzku, wogóle uwielbiam kawe potraktowana na sposób deserowy _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 10:49 am Temat postu:
[quote="sandibel"]w zeszłym roku pracowałam w włoskiej restauracji gdzie był ekspres z dziubkiem do ubijania mleka i niestety ubijac mleko w tym dziubku to masakra [/quote]
Mnie opanowanie ekspresu tylko takiego domowego za 500zł zajęło prawię godzinę. Szefunio w warszawskim oddziale ponieważ był akurat w trakcie przeprowadzki przyniósł swój domowy do biura. A ja akurat wtedy zastępowałam kolegę w warszawie. Wyczekałam moment kiedy wszyscy byli zajęci swoją robotą i zamknęłam się w kuchni (nie lubie prosić się o pomoc . Jednak większym problemem od tego dziubka do spieniania było dla mnie złożenie tej metalowej łychy
Najśmieszniejsze było dla mnie że następego dnia koleżanka które na stałe tam pracowała poprosiła mnie o pomoc w przygotowaniu kawy z ekspresu. Poprostu szefunio przyniósł go dla siebie i nikomu nie wytłumaczył jak się go obsługuje co oni odebrali że nie życzy sobie żeby inni go używali no ale skoro ja się odważyłam _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 10:58 am Temat postu:
ekspres nie jest dla mnie trudny w obsludze tylko trudność sprawiało mi dobrze ubić mleko żeby szefowa sie nie czepiala _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 14 Kwi 2008 Posty: 28077 Pomocy: 93 Skąd: Radom Data ślubu: 10.10.2009 Wiek: 41
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 3:25 pm Temat postu:
No więc kawę mrożoną robię tak;
Do wysokiego wąskiego naczynia wsypuje łyżeczkę kawy, 2 łyżeczki cukru i dolewam zimną wodę gazowaną do wysokości tego machadełka którym będę ubijać. Jedno machadełko instaluje w mikserze i kręce na najwyższych obrotach. Po chwili powinna się pojawić piana. Kręce do momentu aż całość stanie się pianą. Wtedy dolewam według uznania zimnej wody niegazowanej albo zimnego mleka i wrzucam kostki lodu albo jak mam gałkę lub dwie lodów (śmietankowe, vaniliowe..)
Kawę po irlandzku można zrobić na zimno lub na gorąco. Na zimno jak wyżej dodając jeszcze whisky, na gorąco wrzucasz do szklaneczki cukier, zalewasz whisky, potem kawa i na wierzch spienione mleko albo bita śmietana.
A po więcej zapraszam tutaj;
http://www.nescafe.pl/index.aspx?o=kawy_zimne _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvj8429zypw.png[/img][img]http://www.suwaczki.com/zabki/images/89111956767829e2.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribrdr23q42.png[/img]
[img]http://images40.fotosik.pl/124/db23c73d271316da.gif[/img]
Dołączył: 25 Lut 2009 Posty: 5383 Pomocy: 6 Skąd: Włocławek Data ślubu: Za 5 lat Wiek: 40
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 8:10 am Temat postu: Re: Kawa, kawusia , kawka...
[quote="wistar"]Macie jakieś fajne sposoby parzenia kawy? Ja tylko po turecku potrafię A podobno super smakuje kawa mrożona. Podoba mi się też jak nieraz podaje się w takich ozdobnych szklankach i połowa jest biała, połowa czarna (ciemna), a na wierzchu jeszcze bita śmietana. Mmmm[/quote]
Tak! Właśnie, taką robię - w pracy, za pomocą expresu ciśnieniowego Tyle że na wierzchu jest spienione mleczko
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 12:54 pm Temat postu:
ja kawe mrożoną robie tak...wcześniej przygotowuje sobie kawe w filiżance i schładzam ja i jak jest już zimna to do miksera wrzucam 3 gałki lodów wlewam tą kawe i mieszam pychotka...albo też znam pyszny napój do miksera daje 3 galki lodow cytrynowych (ale musza byc kwasne a nie mdle) i wlewam mała buteleczkę szampana i mieszam....pysznosci _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : 1, 2, 3, 4, 5, 6Następny
Strona 1 z 6
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach