Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:02 pm Temat postu: Ciekawe menu
Temat zaczepny, bo ja z chęcią zrobiłabym jakieś ciekawe menu, nie schabowy, świniak, strogonoff itp. Czy ktoś może coś polecić (firmę, lub konkretne menu)? Mnie przychodzą do głowy póki co:
1. Zupa: Minestronka (bardzo lubię, lekka, powinno być ok)
2. Główne dania:
- krewetki na ostro (tylko, że to afrodyzjaki:p)
- pieczony łosoś
- sushi
3. Przystawki (na zimno i ciepło)
- krewetki (ale lekkie)
- jalapenos (tak, wiem, póki co nie pasuje, ale luźno rzucam pomysła)
- sushi (np. maki)
No i oczywiście napoje, etc.
Nie chcę wyjść na burżujkę, albo co gorsze pustą wieśniarę co zgrywa nie wiadomo kogo, ale zależy mi na dobrym żarciu i dobrej muzyce:). Z góry dzięki za uwagi!!
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:35 pm Temat postu:
boje się tylko o tych gosci, którzy wola jednak jadło tradycyjne w formie odświętnej, ja tam uwielbiam krewety, wiaderkami bym mogła jeść, niemniej znam wiele osob co na to patrzą z obrzydzeniem, a kazdy facet Ci powie, że z ryb to on najbardziej wieprzowinę lubi, wiec moze poszukaj czegos po środku
a jaki budżet masz do dypozycji? _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
ja bym chyba pizzę zamówiła na takim weselu
ogólnie nie znoszę ryb i wszelkich owoców morza
a poza tym jak to często mówią faceci: "pod wódkę musi być dobra podkładka" _________________ [color=darkred]impossible is nothing...
razem możemy wszystko[/color]
[img]http://s2.suwaczek.com/200406254438.png[/img]
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-68873.png[/img]
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:33 am Temat postu: Re: Ciekawe menu
[quote="korolla"]Temat zaczepny, bo ja z chęcią zrobiłabym jakieś ciekawe menu, nie schabowy, świniak, strogonoff itp. Czy ktoś może coś polecić (firmę, lub konkretne menu)? Mnie przychodzą do głowy póki co:
1. Zupa: Minestronka (bardzo lubię, lekka, powinno być ok)
2. Główne dania:
- krewetki na ostro (tylko, że to afrodyzjaki:p)
- pieczony łosoś
- sushi
3. Przystawki (na zimno i ciepło)
- krewetki (ale lekkie)
- jalapenos (tak, wiem, póki co nie pasuje, ale luźno rzucam pomysła)
- sushi (np. maki)
No i oczywiście napoje, etc.
Nie chcę wyjść na burżujkę, albo co gorsze pustą wieśniarę co zgrywa nie wiadomo kogo, ale zależy mi na dobrym żarciu i dobrej muzyce:). Z góry dzięki za uwagi!![/quote]
osobiście uwielbiam owoce morza, ale na weselu powinno być raczej to, co każdy lubi i może zjeść... Wiem, że niektórzy z obrzydzeniem patrzą na owoce morza. _________________ [img]https://www.suwaczki.com/tickers/piu3flw1k3o6vuhd.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:35 am Temat postu:
ja bym może coś zjadła ale na pewno byłabym przez całe wesele głodna... _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:39 am Temat postu:
ja tam jestem za łaczeniem nowoczesności z tradycją, dla kazdego musi byc coś odpowiedniego. Dodam, że ludzie na weselu wola rzeczy sprawdzone, żeby z wódka sie nie gryzło _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Kurcze, macie chyba rację... trzeba mysleć głowami gości a nie swoją:p. Może pomieszam... do wódki przecież nie będą żreć krewetek, czy łososia:). OK, dzięki bardzo wam!
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:54 am Temat postu:
lososia jak najbardziej moga
poszukac Ci jakis przykladowych menu laczacych nowoczesność i tradycje? _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 11:16 am Temat postu:
bardzo fajne i bardzo nowoczesne menu Zii, troche tradycji, mocno modern, ale mysle, ze nikt głodny nie wyjdzie :
Zakąski serwowane z tacy(przed przyjazdem PM):
- Szaszłyki z krewetek i sera gorgonzola
- Melon z szynką parmeńską
- Mini szaszłyki caperese
- Sajgonki wegetariańskie
Obiad:
Przystawka zimna:
- Marynowany filet z bażanta w rozmarynie w sosie z czarnej porzeczki
lub
- Pate z drobiowych wątróbek w sosie z kandyzowanej pomarańczy
Przystawka ciepła:
- Strudel z łososia ze szpinakiem w sosie szafranowo-kremowym
lub
- Ragu jagnięce podawane w vol-au-vents w aromacie szafranu
Zupa
- Krem borowikowy w aromacie oliwy truflowej
lub
- Krem brokułowy z grzankami czosnkowymi
Danie główne:
- Polędwiczki schabowe w boczku wędzonym podawane na selerowym puree z sosem serowym
lub
- Filet z kurczaka podawany ze słodkimi ziemniakami w sosie rozmarynowym
Deser
- Suflet czekoladowy z lodami miętowymi oraz colius malinowym
Bufet wieczorny:
Zimne zakąski
- Rolada schabowa w boczku z marynowanymi grzybami
- Rostbeef pieczony w gorczycy
- Sałatka grecka z serem feta
- Filet z kurczaka marynowany w sosie balsamicznym
- Terrina warzywna z sosem z czerwonej papryki
- Terrina z łososia i miętusa
- Filet z kurczaka marynowany w sosie balsamicznym
- Wybór mięs i wędlin pieczystych
- Mix sałat z dresingami
Zupa
- Krem ziemniaczany z kurkami
Dania główne
- Schab nadziewany morelą w sosie śliwkowym
- Duszona wołowina w sosie chrzanowym
- Steki z rekina w sosie z pieprzu seczuańskiego
* Kluski śląskie
* Warzywa gotowane z pary
Potem poszukam innych _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Na weselu znajomych było połączenie menu nowoczesnego z tradycyjnym, ale na tyle niefortunne, ze wyszłam głodna...
Obiad był tradycyjny, rosół, na drugie kluski śląskie, kilka rodzai mięs, pieczeni, surówki itp. Pojadłam sobie. Potem ciasta, których nie jem. Zimna płyta - same dziwne rzeczy. Nic konkretnego, same przystawki na jeden kęs, w dodatku jakieś galaretki z ozorkami, jajkami, dziwne ryby itp. Potem danie na ciepło - łosoś albo pstrąg smażony (na 8 osób były 4 kawałki łososia i 4 pstrąga, więc albo jedno albo drugie) - kto nie lubił ryb, ten nie pojadł. W końcu o północy barszcz z krokietem, ale byłam tak głodna, ze mi żołądek zaciskało i nie potrafiłam patrzeć na jedzenie.
Ja tam jestem za tradycyjnym zarelkiem. Ogolnie mieso srednio lubie, ale przy tradycyjnym menu zawsze sie znajdzie kawalek zwyklego kotleta dla takich wybrednych jak ja:)
Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 8074 Pomocy: 22 Skąd: z Warmii Data ślubu: 21.08.2010 Wiek: 37
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 10:28 pm Temat postu:
Nasze też jest raczej tradycyjne, chociaż zamiast schabowego są medaliony i takie tam... ale co kotlet to kotlet _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmkv8k0p45.png[/img]
[img]http://www.planowaniewesela.pl/media/suwaczki/2010-08-21-008-005.jpg[/img]
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach