Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:02 pm Temat postu: Ciekawe menu
Temat zaczepny, bo ja z chęcią zrobiłabym jakieś ciekawe menu, nie schabowy, świniak, strogonoff itp. Czy ktoś może coś polecić (firmę, lub konkretne menu)? Mnie przychodzą do głowy póki co:
1. Zupa: Minestronka (bardzo lubię, lekka, powinno być ok)
2. Główne dania:
- krewetki na ostro (tylko, że to afrodyzjaki:p)
- pieczony łosoś
- sushi
3. Przystawki (na zimno i ciepło)
- krewetki (ale lekkie)
- jalapenos (tak, wiem, póki co nie pasuje, ale luźno rzucam pomysła)
- sushi (np. maki)
No i oczywiście napoje, etc.
Nie chcę wyjść na burżujkę, albo co gorsze pustą wieśniarę co zgrywa nie wiadomo kogo, ale zależy mi na dobrym żarciu i dobrej muzyce:). Z góry dzięki za uwagi!!
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 31706 Pomocy: 92 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 27
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 11:35 pm Temat postu:
boje się tylko o tych gosci, którzy wola jednak jadło tradycyjne w formie odświętnej, ja tam uwielbiam krewety, wiaderkami bym mogła jeść, niemniej znam wiele osob co na to patrzą z obrzydzeniem, a kazdy facet Ci powie, że z ryb to on najbardziej wieprzowinę lubi, wiec moze poszukaj czegos po środku
a jaki budżet masz do dypozycji? _________________
ja bym chyba pizzę zamówiła na takim weselu
ogólnie nie znoszę ryb i wszelkich owoców morza
a poza tym jak to często mówią faceci: "pod wódkę musi być dobra podkładka" _________________ impossible is nothing...
razem możemy wszystko
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:33 am Temat postu: Re: Ciekawe menu
korolla napisał:
Temat zaczepny, bo ja z chęcią zrobiłabym jakieś ciekawe menu, nie schabowy, świniak, strogonoff itp. Czy ktoś może coś polecić (firmę, lub konkretne menu)? Mnie przychodzą do głowy póki co:
1. Zupa: Minestronka (bardzo lubię, lekka, powinno być ok)
2. Główne dania:
- krewetki na ostro (tylko, że to afrodyzjaki:p)
- pieczony łosoś
- sushi
3. Przystawki (na zimno i ciepło)
- krewetki (ale lekkie)
- jalapenos (tak, wiem, póki co nie pasuje, ale luźno rzucam pomysła)
- sushi (np. maki)
No i oczywiście napoje, etc.
Nie chcę wyjść na burżujkę, albo co gorsze pustą wieśniarę co zgrywa nie wiadomo kogo, ale zależy mi na dobrym żarciu i dobrej muzyce:). Z góry dzięki za uwagi!!
osobiście uwielbiam owoce morza, ale na weselu powinno być raczej to, co każdy lubi i może zjeść... Wiem, że niektórzy z obrzydzeniem patrzą na owoce morza. _________________
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 31706 Pomocy: 92 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 27
Wysłany: Sob Sty 09, 2010 11:39 am Temat postu:
ja tam jestem za łaczeniem nowoczesności z tradycją, dla kazdego musi byc coś odpowiedniego. Dodam, że ludzie na weselu wola rzeczy sprawdzone, żeby z wódka sie nie gryzło _________________
Kurcze, macie chyba rację... trzeba mysleć głowami gości a nie swoją:p. Może pomieszam... do wódki przecież nie będą żreć krewetek, czy łososia:). OK, dzięki bardzo wam!
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 11:16 am Temat postu:
bardzo fajne i bardzo nowoczesne menu Zii, troche tradycji, mocno modern, ale mysle, ze nikt głodny nie wyjdzie :
Zakąski serwowane z tacy(przed przyjazdem PM):
- Szaszłyki z krewetek i sera gorgonzola
- Melon z szynką parmeńską
- Mini szaszłyki caperese
- Sajgonki wegetariańskie
Obiad:
Przystawka zimna:
- Marynowany filet z bażanta w rozmarynie w sosie z czarnej porzeczki
lub
- Pate z drobiowych wątróbek w sosie z kandyzowanej pomarańczy
Przystawka ciepła:
- Strudel z łososia ze szpinakiem w sosie szafranowo-kremowym
lub
- Ragu jagnięce podawane w vol-au-vents w aromacie szafranu
Zupa
- Krem borowikowy w aromacie oliwy truflowej
lub
- Krem brokułowy z grzankami czosnkowymi
Danie główne:
- Polędwiczki schabowe w boczku wędzonym podawane na selerowym puree z sosem serowym
lub
- Filet z kurczaka podawany ze słodkimi ziemniakami w sosie rozmarynowym
Deser
- Suflet czekoladowy z lodami miętowymi oraz colius malinowym
Bufet wieczorny:
Zimne zakąski
- Rolada schabowa w boczku z marynowanymi grzybami
- Rostbeef pieczony w gorczycy
- Sałatka grecka z serem feta
- Filet z kurczaka marynowany w sosie balsamicznym
- Terrina warzywna z sosem z czerwonej papryki
- Terrina z łososia i miętusa
- Filet z kurczaka marynowany w sosie balsamicznym
- Wybór mięs i wędlin pieczystych
- Mix sałat z dresingami
Zupa
- Krem ziemniaczany z kurkami
Dania główne
- Schab nadziewany morelą w sosie śliwkowym
- Duszona wołowina w sosie chrzanowym
- Steki z rekina w sosie z pieprzu seczuańskiego
* Kluski śląskie
* Warzywa gotowane z pary
Na weselu znajomych było połączenie menu nowoczesnego z tradycyjnym, ale na tyle niefortunne, ze wyszłam głodna...
Obiad był tradycyjny, rosół, na drugie kluski śląskie, kilka rodzai mięs, pieczeni, surówki itp. Pojadłam sobie. Potem ciasta, których nie jem. Zimna płyta - same dziwne rzeczy. Nic konkretnego, same przystawki na jeden kęs, w dodatku jakieś galaretki z ozorkami, jajkami, dziwne ryby itp. Potem danie na ciepło - łosoś albo pstrąg smażony (na 8 osób były 4 kawałki łososia i 4 pstrąga, więc albo jedno albo drugie) - kto nie lubił ryb, ten nie pojadł. W końcu o północy barszcz z krokietem, ale byłam tak głodna, ze mi żołądek zaciskało i nie potrafiłam patrzeć na jedzenie. _________________ "Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny."
Ja tam jestem za tradycyjnym zarelkiem. Ogolnie mieso srednio lubie, ale przy tradycyjnym menu zawsze sie znajdzie kawalek zwyklego kotleta dla takich wybrednych jak ja:)
Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 8458 Pomocy: 19 Skąd: z Warmii Data ślubu: 21.08.2010 Wiek: 25
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 10:28 pm Temat postu:
Nasze też jest raczej tradycyjne, chociaż zamiast schabowego są medaliony i takie tam... ale co kotlet to kotlet _________________ Z nadzieją, w przyszłość...
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach