Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 4301 Pomocy: 1 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 22
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 7:43 pm Temat postu: chleb z domowego wypieku
czy któraś z was piecze w domu chleb? albo piekła kiedyś? ja próbowałam 3 razy w maszynie pożyczonej od teściów ale ta niestety nie dopiekała i wychodził surowy lub zakalcowaty, teraz mam zamiar wypróbować w piekarniku - ah ta zbliżająca się sesja - i szukam jakiegoś prostego przepisu na początek, w internecie jest mnóstwo ale wiadomo co sprawdzone to sprawdzone _________________
Mama Waldka robi z zakwasem. Miesza mąkę żytnią chyba pół na pół z pszenną. No i ten chleb się robi cały dzień, tzn ona go nastawia w takiej ogromnej misce i jak wyrośnie to miesza i czeka aż znowu wyrośnie i tak w kółko... I piecze w piekarniku, ale wychodzi cudowny. I świeżość zachowuje przez jakiś tydzień. _________________
Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 1837 Pomocy: 3 Skąd: Bory Tucholskie Data ślubu: 25.12.2010 Wiek: 23
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:09 pm Temat postu:
moja mama ma taką maszynke do pieczenia chleba, jutro ją zapytam o przepis... ale jej też różnie wychodził- raz był przepyszny, a raz w ogóle nie urósł, ale to ponoć wina drożdży. Mój brat gdy był jeszcze w UK to przywoził i wtedy chleb wychodził rewelacyjny, a teraz kupuje w polo, i wychodzi różnie.
Uwielbiam ten chleb, jest dużo lepszy niż kupny a jeszcze jak jest gorący.....rewelka:) _________________
a z maszyny to chleb jest tak samo sztuczny jak ze sklepu
nie zgodze sie chleb ze sklepu sklada sie nawet ze 150 skladnikow (az strach sie zastanawiac co tam sypią!), maz mojej mamy od kilku lat piecze chleb z 4, max 5 skladnikow _________________ http://www.emenemsy.blogmamy.pl Róż jest jak trzydniówka - tego się nie leczy; trzeba przez to przejść
Dołączył: 05 Gru 2010 Posty: 4301 Pomocy: 1 Skąd: Kraków Data ślubu: 20.08.2011 Wiek: 22
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 9:51 pm Temat postu:
to zarzućcie jakimiś przepisami! chętnie popróbuję bo jak raz maszynowy się upiekł to i tak był pyszny a co dopiero taki własnoręczny, mogą być na zakwasie mam dużo wolnego czasu ;P _________________
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 14184 Pomocy: 13 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 30
Wysłany: Pią Sty 20, 2012 11:24 pm Temat postu:
ja nie piekę bo mam tatę piekarza i mi dostarcza świerze chlebki i to na zakwasie a że pracuje w jednej z najlepszych piekarni w Wawce więc wiecie
ale teściowa czasem piecze, kupuje gotowe mieszanki w kauflandzie i z tego piecze w blaszce do ciasta i powiem że te chlebki są całkiem niezłe _________________
Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 14184 Pomocy: 13 Skąd: Radzymin/Warszawa Data ślubu: 30.05.2009 Wiek: 30
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 10:37 am Temat postu:
lala874 napisał:
aghni napisał:
ja nie piekę bo mam tatę piekarza i mi dostarcza świerze chlebki i to na zakwasie a że pracuje w jednej z najlepszych piekarni w Wawce więc wiecie
ale teściowa czasem piecze, kupuje gotowe mieszanki w kauflandzie i z tego piecze w blaszce do ciasta i powiem że te chlebki są całkiem niezłe
Aghni, której piekarni? Bo ja jestem wychowana na chlebie ze świętokrzyskiego i tutaj mam wrażenie, że pieczywo to tylko nadmuchane da się kupić...
Poza tym dzisiaj jedziemy do kauflanda to poszukam gotowych mieszanek
Grzybki , oni są na Pradze i na Marysinie, ale mają sporo punktów, nawet u nas w Radzku jest jeden punkt
nie lubię ich kajzerek i pieczywa białego, ale pieczywo na zakwasie mają super, bagietki także, no ale cena pieczywa jest adekwatna do jakości, cenią się http://www.piekarniagrzybki.pl/
mają nawet jakiś sklep firmowy z piasecznie _________________
muszka, ja wiem ze maz mamy uzywa mąki zytniej, a ostatnio orkiszowej, wody, drozdzy, oleju i czasem soli. Jak robimy chleb cebulowy to pol cebuli pokrojonej w piorka dodaje zapytam go o proporcje next time. _________________ http://www.emenemsy.blogmamy.pl Róż jest jak trzydniówka - tego się nie leczy; trzeba przez to przejść
to pewnie w następny weekend wyślę męża po pieczywo na próbę Ja bardzo lubię pieczywo, które kupujemy w Jankach w Parku Handlowym i to z Włoszczowy. Wolałabym jednak coś bardziej na miejscu
A sama pieczywo też piekę, ale moje zwykle wychodzą bardziej jak ciasto niż chleb _________________
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 9:28 pm Temat postu:
[quote="lala874"][quote="aghni"]
lala874 napisał:
aghni napisał:
mają nawet jakiś sklep firmowy z piasecznie
to pewnie w następny weekend wyślę męża po pieczywo na próbę Ja bardzo lubię pieczywo, które kupujemy w Jankach w Parku Handlowym i to z Włoszczowy. Wolałabym jednak coś bardziej na miejscu
A sama pieczywo też piekę, ale moje zwykle wychodzą bardziej jak ciasto niż chleb
z tego co wiem, to jednym z najbardziej popularnych chlebów z grzybków jest tzw. chleb chłopski, jak pracowałam kiedyś w takim małym sklepiku i sprzedawałam tam m.in. pieczywo z piekarni taty, to chłopski właśnie najbardziej schodził, u nas w sklepie zawsze jak przychodzę to już go nie ma tata mówił że właśnie ten najwięcej pieką, mi on smakuje , no ale jadłam od nich lepsze chleby polecam też bułeczki z oliwkami, jak lubisz oliwki, pyszne są, teraz robią też bagietki z oliwkami, ale jeszcze nie jadłam _________________
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2, 3Następny
Strona 1 z 3
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach