[quote="Anisek"]piersi zmakaronem w sosie koperkowym
-1 podwójna pierś
-makaron świderki
-koper
-oliwa
-śmietana
-mąka
-sól,pieprz
-woda
(ja dodaje tez troszkę kucharka)
Pierś kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie. Podsmażoną pierś podlewamy ok. 1 szklanką wody z 1/3 kostki rosołowej i dusimy. Do powstałego sosou wlewamy mąkę ze śmietaną. Doprawiamy soląi pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.[/quote]
Dziś biorę ten przepis na warsztat
Zobaczymy czy to takie smaczne _________________ [b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Może być Zamiast koperku może być też szpinak,ale to juz troszkę inny przepis. _________________ [img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
lle miało być śmietany i maki ???
Bo mi taka ciapa wyszła _________________ [b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Ja na oko dawałam ,ale nie można przesadzić z mąką. Jak wyszła Ci ciapa,to powinnaś dodać więcej wody. _________________ [img]http://s8.suwaczek.com/20101002310216.png[/img]
[img]http://s1.suwaczek.com/200710022436.png[/img]
Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 35061 Pomocy: 39 Skąd: Knurów Data ślubu: 11.06.2011 Wiek: 35
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 8:31 pm Temat postu:
najlepiej nalać do szklanki nalać wody i stopniowo do tego dawać mąkę i mieszać moja mama tak zaczepuje sosy _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/dqpr9vvjfv9cdh83.png[/img]
5 plasterków szynki
śmietanka
przyprawa do potraw włoskich
makaron penne
Gotujemy makaron. Na patelni podsmażamy szyneczkę, dolewamy smietankę i posypujemy przyprawą. Tak długo smażymy/gotujemy aż śmietanka się zetnie. Makaron polewamy sosem. Bardzo trudne i bardzo smaczne _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73hdgektdaeg1b.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bhdgei8zu7oww.png[/img]
No ja zawsze mam problem z tą mąką...
Dlatego kupuję gotowe sosy _________________ [b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
Mi zawsze od tej cholernej mąki takie grudki się robią... _________________ [b]"Bardziej lubię siebie, kiedy mam Cię obok." Sylwia&Petter-26.12.2014[/b]
musisz dokladnie wymieszac i nie do gotujacej sie mieszanki wsypywac.A jeszcze najlepiej jak make przez sito przemieszasz _________________ [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-47707.png[/img]
calanoli polecam ( podobne do lasagne) _________________ [url=http://www.wyjdzzamnie.pl][img]http://www.wyjdzzamnie.pl/suwaczki/suwaczek-64721.png[/img][/url]
Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 5198 Pomocy: 6 Skąd: Wrocław Data ślubu: 24.07.2010 r. Wiek: 40
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 12:05 pm Temat postu:
Ja też jestem fanką włoskiej kuchni i często u mnie różniste makarony. Ogólnie wiele przepisów i jeszcze więcej moich własnych modyfikacji, zależy co mam w lodówce.
Podam Wam jednak super szybki przepis na makaron. Autorką jest moja ulubiona Nigella.
Składniki:
-makaron (typ dowolny, ja zwykle używam do tego spaghetti, czasem linguine, ale świderki, czy inne też będą dobre)
-boczek
-pietruszka świeża (sporo)
-oliwa aromatyzowana czosnkiem
-sól i pieprz, jak ktoś woli ostre lub bardziej słone
Stawiam wodę na makaron, w tym czasie w piekarniku na blaszce/brytfance rozgrzewam oliwę czosnkową (można tez po prostu na patelni, na kuchence) i kroję w kosteczkę boczek. W czasie gdy makaron się gotuje, piekę boczek, mniej więcej w tym samym czasie są gotowe, wrzucam makaron na blaszkę, mieszam wszystko razem, tak żeby oliwa otoczyła każdy makaronik dodaję dużą ilość posiekanej pietruszki i gotowe!
PYCHOTA!
ps.
najlepszy jest wg mnie chudziutki boczek, chyba że ktoś lubi bardziej tłusty, to nie ma problemu, ale jak ktoś nie lubi boczku to spokojnie można użyć podwędzanej szynki, czy czegoś innego, co da podobny aromat.
A zamiast oliwy aromatyzowanej, można użyć zwykłej i przez krótki czas podsmażyć na niej czosnek, a potem na koniec jeszcze wcisnąć odrobinę świeżeg.o. _________________ [url=http://www.weselinka.pl/][img]http://www.weselinka.pl/suwaczek/3/2010-07-24.png[/img][/url]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jf71xxdqz9s6u.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/053/0532469a0.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/atdcroequyay3nih.png[/img]
Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 34039 Pomocy: 109 Skąd: BYDGOSZCZ/ZIELONA GORA Data ślubu: 9.03.2010 /25.09.2010 Wiek: 39
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 8:20 am Temat postu:
mój chlop jest bardzo makaroniasty, wiec sporo tego robie. Zauwazylam, że makaron lubi produkty dobrej jakosci i proste przepisy. Danie na dziś :
[color=orange]tagiatelle z kurkami [/color]
Tagiatelle mozemy przygotowac sami , czyli zrobic ciasto i pokroic we wstążki ( mozna podbarwic szpinakiem), mozemy kupic pasta fresca ( tanie i smaczne w biedronie bywa) lub wykorzystac zwykly makaron wstążki ( opcja , która najmniej lubię, ale jest najszybsza). Gotujemy al dente ( dla osób, które boja sie twardego makaronu - spoko loko - bedzie mięciutki i rozpływajacy sie w ustach).
na maselku podsmazamy pół malej dymki 9 albo 2 szalotki) i 4-5 zabków czosnku ( wedle upodobań)pokrojonych w kostke (nie dusimy, bo straci cały aromat), dużą garśc kurek a najlepiej dwie ( sezon trwa, wiec polecam wyprawe do lasu), kroimi niezbyt drobno ( jeśli sa małe moga byc cale) i wrzucami do cebuli i czosnku, smazymy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wlewamy szklanke słodkiej smietanki 18% ( wystarczy, kremówa niepotrzebna) i redukujemy. Ew. podprawiamy bazylia suszoną ( ja tego nie robie). Nie przesadzamy z piprzem i sola - kurki, czyli pieprzniki jadalne maja swoja przyrodzona ostrość. Jak sosik zredukuje dodajemy na patelaszkę makaron i dusimy 2-3 minuty. Wykładamy na talerz i posypujemy swieżą natka albo najlepiej świeżą bazylia.
Bon apetit
p.s. Sos mozna przyrzadzic również z borowikami, podgrzybami, maslakami, za każdym razem smakuje inaczej. Do wersji z borowikami swietnie pasują grzanki ze schabu - schab kroimy w drobna kosteczke i smazymy na oliwie z oliwek. jak potrawa jest gotowa w ostatniej chwili mieszamy - wtedy grzanki mięsne sa chrupiace a nie rozmiekle. _________________ [img]http://www.swadba.pl/suwaczki/000131010a31323835333635363030.jpg[/img][URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images41.fotosik.pl/256/360e58c04f29ee95.jpg[/img][/URL]
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach