może mąki ziemniaczanej za duzo wrzucili _________________ [img]http://www.suwaczki.com/tickers/tb73jw4zxrg7v59l.png[/img]
[img]http://www.suwaczki.com/tickers/43kt9vvjhufva16e.png[/img][img]http://s2.pierwszezabki.pl/048/0480569c0.png[/img]
My będziemy swoje przyjęcie przygotowywać według zasady "zrób to sam" i część jedzenia chcemy wykonać sami. Zbieram już różne pomysły i inspiracje, jednak nie do końca wiem co może pojawić się na bufecie i wytrzymać zawirowania naszej pogody.
Tak jak pisałam w poprzednim poście będziemy sami gotować na nasz ślub i wesele(z pomocą przed i potem w dniu ślubu resztę już będzie już robić dwójka kucharzy). Przyjęcie poślubne, plenerowe na 30 osób. Udało mi się sklecić takie menu:
[b]1. Koszyk piknikowy:[/b]
- Kanapki z domowego chleba z dwoma rodzajami nadzienia. Mięsna ze stekiem, sałatą i sosem truflowym oraz wegetariańska z bazyliowym pesto, ricottą i orzeszkami pinii.
- Sałatka z kaszą quinoa z brokułami, serem kozim i dressingiem musztardowym z chilli
- Gazpacho truskawkowe w słoiku
- Tartaletki szarlotkowe
[b]2. Obiad serwowany inspirowany lasem[/b]
- Zupa krem kalafiorowa z kurkami i szczypiorkiem
- Pieczeń z dzika z migdałami, podana ze smażonym pęczakiem z boczkiem i mieszanką warzyw z wody. Jeszcze brak dania wege(myślę nad jakimś fajnym makaronem może?)
- Domowe lody truskawkowo-bazyliowe z czarnym pieprzem
[b]3. Bufet z konkretami[/b]
- Zupa jarzynowa z młodych warzyw z ziemniakami, fasolką i szparagami, posypana parmezanem i świeżym estragonem
- Sałatka z chorizo i ziemniaków, z rukolą i płatkami sera manchego
- Wegańska sałatka ze szpinaku z migdałami i pudrem truskawkowym
- Sałatka z kurczakiem w szynce parmeńskiej, selerem naciowym i melonem z pestkami dyni i parmezanem
-Tarta z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i świeżą miętą
-Tarta na spodzie serowym z camembertem, żurawiną i migdałami
- Tarta na cieście francuskim z ricottą i pomidorami
[b]4. Przekąski[/b]
- Ciasto wytrawne z oliwkami, szynką i serem
- Parmezanowe ciasteczka z pieczonymi pomidorami i domowym pesto
-Rożki z ciasta francuskiego z różnym nadzieniem(marchewka-feta, feta-szpinak, wieprzowina-jabłko-pistacje itd.)
- Arbuz z fetą i miętą
- Crostini z serem brie, cytrusową marmoladą, rzodkiewką, rukolą i panchettą, posypane miętą.
- Crostini caprese z grilowanym awokado.
- Shoty warzywne z dipem
[b]5. Słodki bufet[/b]
- Babeczki w różnych smakach(z cukierni)
- Brownie z malinami
- Serniczki w słoiczku z drobnymi owocami
- A'la szarlotki z różnymi owocami na patyczkach
- Ciasteczka amerykańskie(z ciemną czekoladą, z malinami i białą czekoladą, z masłem orzechowym)
- Owoce w rożkach i arbuz na patyku.
[b]6.Grill wieczorny[/b]
- Marynowana w miodzie karkówka
- Wegetariańskie szaszłyki ze szpragami i oscypkiem z sosem pomarańczowo-miętowym
- Złóż swojego burgera(mięsny i wegetariański), do wyboru z sosami, pomidorami, serem, sałatą, papryką, ogórkiem
- Puree ziemniaczane tradycyjne i bazyliowe
- Gotowana kukurydza
- Grillowane warzywa
Fajne, nie fajne? Coś byście zmieniły? Myślcie, że wystarczy? A może za dużo? Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
[quote="Valmai"]
[b]2. Obiad serwowany inspirowany lasem[/b]
- Zupa krem kalafiorowa z kurkami i szczypiorkiem
- Pieczeń z dzika z migdałami, podana ze smażonym pęczakiem z boczkiem i mieszanką warzyw z wody. Jeszcze brak dania wege([b]myślę nad jakimś fajnym makaronem może?)[/b]
- Domowe lody truskawkowo-bazyliowe z czarnym pieprzem
[/quote]
Jak obiad inspirowany lasem to może jako danie wege np. tagliatelle w sosie śmietanowym z grzybami leśnymi?
Jak na wesele w formie pikniku to bardzo wykwintne i bogate menu Super
[b]Andżelina,[/b] mam fajny przepis na risotto z warzywami i grzybami ale właśnie już w zupie są grzyby i nie chce powtarzać właśnie.
To jest plus gotowania samemu i ustalenia menu, że można sobie pozwolić praktycznie na wszystko w menu.
U nas zupa z grzybów leśnych była na stole wiejskim. Były też pierogi z grzybami oraz grzybki marynowane w occie. W podstawowym menu dań z grzybami nie było. Muszę przyznać, że zupa przepyszna, pierwszy raz taką jadłam. W ogóle wszystkie produkty, jakie mieliśmy na stole wiejskim były pyszne.
Brzmi wspaniale, czy zupa była ze świeżych grzybów, czy suszonych? Moja mama zawsze robiła z suszonych, ale jak raz zobaczyłam jak pani Gessler robi ze świeżych, to chciałam spróbować. Tylko to trudno znaleźć.
A czy na stole wiejskim mieliście jakiś bigos - bo my się zastanawiamy.
Tak był bigos. A zupa była ze świeżych grzybów. Bardzo pyszna, polecam Wiejski stół to świetna sprawa, gościom bardzo się podobało. Muszę przyznać, że właściciele sali bardzo się postarali, przygotowując dla nas menu oraz ten stół.
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony : Poprzedni1, 2, 3 ... 71, 72, 73
Strona 73 z 73
Możesz czytać tematy Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach